SwiDin forum

Mirë se vini
 
PortaliForumPytësoriKërkoLista AnëtarëveGrupet e AnëtarëveRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 Një hyrje të shpejtë per Islamin

Shko poshtë 
AutoriMesazh
culi
super moderator
super moderator
avatar

Numri i postimeve : 18
Points : 57
Join date : 05/01/2010

28032010
MesazhNjë hyrje të shpejtë per IslaminFjala "Islami" është një fjalë arabe që do të thotë "Nënshtrim ndaj vullnetit të Perëndisë". Kjo fjalë vjen nga e njëjta rrënjë si fjalë arabisht "Salam", Që do të thotë "Paqe". Si e tillë, feja e Islamit na mëson se për të arritur paqen e vërtetë të mendjes dhe garanci e zemrës, duhet të paraqesë në Zot dhe të jetojnë në pajtim me Ligjin e Tij zbuluar hyjnore. E vërteta më e rëndësishme që Zoti i shpalli njerëzimit është se nuk ka asgjë hyjnore apo e denjë të adhurohet përveç Zotit të Plotfuqishëm, kështu të gjitha qenieve njerëzore, duhet të paraqesë në Tij.

Fjala "Musliman" do të thotë ai i cili i paraqet vullnetin e Zotit, pa dallim të racës, shtetësisë ose prejardhjes etnike. Duke qenë një musliman sjell paraqitjes me paramendim dhe bindje aktive të Perëndisë, dhe të jetojnë në përputhje me mesazhin e Tij. Disa njerëz gabimisht besojnë se Islami është vetëm një fe për Arabët, por asgjë nuk mund të mëtejshme nga e vërteta. Jo vetëm që ka të konvertuarve në Islam në çdo cep të botës, posaçërisht në Angli dhe Amerikë, por duke marrë një sy në botën muslimane nga Bosnja në Nigeri, dhe nga Indonezia në Marok, e mund të shohim qartë se muslimanët vijnë nga shumë të ndryshme racave, grupeve etnike dhe nacionaliteteve. Është gjithashtu interesante të përmendet se në fakt, më shumë se 80% e të gjithë muslimanëve nuk janë arabë - ka më shumë myslimanë në Indonezi se në botën arabe e tërë! Pra, edhe pse edhe pse është e vërtetë se shumica e arabëve janë muslimanë, shumica e madhe e muslimanëve nuk janë arabë. Megjithatë, të gjithë ata që dorëzon tërësisht ndaj Zotit dhe adhuron Atë vetëm është një musliman.

Vazhdimësinë e mesazhit:
Islami nuk është një fe e re, sepse "Nënshtrim ndaj vullnetit të Perëndisë", Pra Islami, ka qenë gjithmonë vetëm feja e pranueshme në sytë e Perëndisë. Për këtë arsye, Islami është e vërtetë "Fenë natyrore", Dhe ajo është të njëjtin mesazh përjetshme shpallur përmes moshave për të gjithë profetët e Zotit dhe të dërguarit. Muslimanët besojnë se të gjithë profetët e Perëndisë, të cilat përfshijnë Ibrahimit, Nuhut, Musait, Jezusit dhe Muhammedit, solli mesazhin e njëjtë të pastër monoteizmi. Për këtë arsye, Profetit Muhamed nuk ishte themeluesi i një feje të re, si shumë njerëz gabimisht mendojnë, por ai ishte Pejgamberi përfundimtare të Islamit. Me zbulimin e mesazhit të Tij përfundimtar të Muhammedit, e cila është një mesazh përjetshme dhe universale për të gjithë njerëzve, Zoti më në fund plotësuar besëlidhjen që ai bëri me Abrahamin, i cili ishte një nga profetët më të hershme dhe më të mëdha. Mjafton që të them se mënyra e Islamit është e njëjtë me mënyrën e profetit Abraham, sepse si Bibla dhe Kurani Ibrahimi portretizojnë si një shembull i tmerrshëm e dikujt që e paraqiti veten plotësisht ndaj Zotit dhe e adhuruan, pa ndërmjetës. Pasi kjo realizohet, ajo duhet të jetë e qartë se Islami i ka mesazh më të vazhdueshme dhe universale e çdo fe, sepse të gjithë profetët dhe të dërguarit u "Muslimanë", Dmth ata që dorëzohen vullnetit të Perëndisë, dhe ata predikuar "Islami", E cila është nënshtrim ndaj vullnetit të Zotit të Plotfuqishëm.

Teuhidi i Zotit:
Themeli i besimit islamik është besimi në njesine e Zotit të Plotfuqishëm - Perëndia i Abrahamit, Nuhut, Musait, Isait. Islami mëson se një besim të pastër në një Zot është intuitiv të qenieve njerëzore dhe në këtë mënyrë i përmbush Prirja e natyrshme e shpirtit. Si e tillë, koncepti Islam i Perëndisë është e drejtpërdrejtë, të qartë dhe të lehtë për të kuptuar. Islami mëson se zemrat, mendjet dhe shpirtrat e qenieve njerëzore janë bombolat përshtatshëm për zbulesa hyjnore të qartë, dhe që argumentet e Zotit të njeriut nuk janë të turbulluar nga misteret vetë-kontradiktore apo ide irracionale. Si të tilla, Islami mëson se edhe pse Zoti nuk mund të kuptuar plotësisht dhe i kapur nga mendjet tona të kufizuara të njeriut, Ai gjithashtu nuk pret që ne të pranojmë apo bindjeve absurde demonstrueshmërisht të rreme rreth Tij. Sipas mësimeve të Islamit, Perëndia i Plotfuqishëm është absolutisht një dhe njesine e tij kurrë nuk duhet të kompromentohet nga partnerët shoqërimin me të - as në adhurim, as në besim. Për shkak të kësaj, muslimanët janë të kërkohet të mbajë një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me Perëndinë, dhe për këtë arsye të gjithë ndërmjetësve absolutisht janë të ndaluara. Nga pikëpamja islame, duke besuar ne njesine e Perëndisë do të thotë që të kuptojnë se të gjitha lutjes dhe adhurimit duhet të jetë vetëm për Perëndinë, dhe se vetëm Ai meriton tituj të tillë si "Zoti" dhe "Shpëtimtari". Disa fetë, edhe pse ata besojnë në "Një Zot", Nuk bëjnë të gjithë të adhurimit të tyre dhe lutjet për vetëm Atë. Gjithashtu, ata gjithashtu japin titullin e "Zoti" një qenie që nuk janë i dijshëm, i fuqishëm dhe të gjitha Un-Ndryshimi - madje edhe në bazë të Shkrimeve të tyre. Mjafton që të them se sipas Islamit, ajo nuk është e mjaftueshme që njerëzit të besojnë se "Zoti është Një", Por ata duhet të bëj realitet këtë besim me sjelljen e duhur. Me pak fjalë, në konceptin Islamik të Zotit, e cila është e bazuar tërësisht në Zbulesa hyjnore, nuk ka dykuptimësi në hyjni - Zoti është Perëndia dhe njeriu është njeri. Që Perëndia është Krijuesi i vetëm dhe Sustainer të vazhdueshëm të universit, ai është i mrekullueshëm mbi krijimin e Tij - Krijuesi dhe krijesa nuk përzierje. Islami mëson se Zoti ka një natyrë unike dhe se Ai është i lirë nga gjinia, dobësitë e njeriut dhe përtej çdo gjë që qeniet njerëzore mund të imagjinohet. Kurani mëson se shenjat dhe provat e diturisë së Perëndisë, fuqinë dhe ekzistencën janë të dukshme në botën rreth nesh. Si e tillë, Perëndia i bën thirrje njeriut të peshoj mbi krijimin në mënyrë që të ndërtohet një kuptim më të mirë të Krijuesit të tij. Muslimanët besojnë se Perëndia është i dashur, i mëshirshëm dhe është mëshirues, dhe se Ai është i shqetësuar me punët e përditshme të qenieve njerëzore. Në këtë, Islami greva një ekuilibër unik mes ekstremeve të rreme fetare dhe filozofike. Disa feve dhe filozofive portretizojnë Perëndisë si vetëm një papërcaktuar "Fuqia e Lartë" i cili është i çinteresuar, apo dijeni, të jetës së çdo njeriut individuale. feve të tjera kanë tendencë për të dhënë Zotit cilësitë e njeriut dhe të mësojnë se Ai është i pranishëm në krijimin e tij, duke qenë i mishëruar në dikujt, diçka - ose madje edhe çdo gjë. Në Islam, megjithatë, Perëndia i Plotfuqishëm ka sqaruar të vërtetën duke i lënë njerëzit të dinë se Ai është "Mëshirës", "Mëshiruesi", "Dashur" dhe "Answerer e Lutje". Por Ai, si edhe theksoi fort se "Nuk ka asgjë si te Ai", Dhe se Ai është i lartë mbi kohë, hapësirë dhe krijimit të Tij. Së fundi, duhet përmendur se muslimanët adhurojnë Zotin që është i njejti Perëndi që hebrenjve dhe të krishterëve adhuruar - sepse ka vetëm një Perëndi. Është për të ardhur keq që disa njerëz gabimisht besojnë se muslimanët adhurojnë një Zot të ndryshme se hebrenjve dhe të krishterëve, dhe se "All-llahu" është vetëm "Zot i arabëve". Ky mit, e cila është shumuar nga armiqtë e Islamit, është plotësisht i rremë që nga fjala "All-llahu" është thjesht emri arabisht e Zotit të Plotfuqishëm. Kjo është fjala e njëjtë për të Perëndisë që është përdorur nga hebrenjtë arabisht-folëse dhe të krishterëve. Megjithatë, duhet të sqarohet se edhe pse myslimanët adhurojnë të njëjtin Zot si hebrenjtë dhe të krishterë, konceptin e tyre e Tij ndryshon disi nga besimet e feve të tjera - kryesisht për shkak se ajo është e bazuar tërësisht në Zbulesa hyjnore nga Perëndia. Për shembull, muslimanët refuzojnë besimin e krishterë që Perëndia është një Trini, jo vetëm becaue Kur'ani hedh poshtë atë, por edhe sepse nëse kjo është natyra e vërtetë e Zotit, Ai do të ketë në mënyrë të qartë e shpallëm atë të Ibrahimit, Nuhut, Jezusi dhe të gjithë e profetëve tjerë.

Kur'an:
Bota Arabisht "Al-Kur'an" fjalë për fjalë do të thotë "Tregim". Kur përdoret në lidhje me Islam, fjala Kur'an do të thotë mesazhi përfundimtar i Perëndisë ndaj njerëzve që iu shpall të Profetit Muhamed. Qu'ran, ndonjëherë fjalë magjike Kuran, Është fjalëpërfjalshëm fjala e Perëndisë - si ajo në mënyrë të qartë thotë se kohë dhe prapë kohë. Ndryshe nga shkrimet e tjera të shenjtë, Kur'ani është ruajtur plotësisht në të dy fjalët e tij dhe që do të thotë në një gjuhë të gjallë. Qu'ran është një mrekulli që jetojnë në gjuhën arabe, dhe po di të jetë i paimitueshëm në stilin e tij, formën dhe ndikimin shpirtëror. zbulesë përfundimtare e Perëndisë për njerëzimin, Kur'ani, i qe shpallur Profetit Muhamed gjatë një periudhe prej 23 vjetësh. Kur'ani, në kontrast me shumë libra tjerë fetarë, ka qenë gjithmonë mendohet që të jetë Fjala e Zotit nga ata që besonin në të, pra ajo nuk ishte diçka e dekretuar nga një këshill fetar shumë vite pasi u shkruar. Gjithashtu, Qu'ran u lexohen publikisht para dy bashkësive muslimane dhe jo-muslimane gjatë jetës së Profetit Muhamed. Kur'an i tërë ishte gjithashtu shkruar tërësisht poshtë në jetën e Pejgamberit, dhe shokët e shumta të Pejgamberit memorizuar tërë Kur'anin fjalë-për-fjalë ashtu siç ishte shpallur. Pra, ndryshe nga shkrimet tjera, Kur'ani gjithmonë ka qenë në duart e besimtarëve të përbashkët, ishte menduar të jetë fjalë e Zotit dhe, për shkak të përhapur gjerë-memorization, kjo ishte krejtësisht të ruajtura. Në lidhje me mësimet e Kur'anit - është një libër universal, dhe ajo u drejtohet të gjithë njerëzve, dhe jo për një fis të veçantë ose "Popullin e zgjedhur". Mesazhi që ai sjell është asgjë e re, por të njëjtin mesazh të gjithë profetët - të paraqesë në adhurim Zotit të Plotfuqishëm dhe vetëm Atë. Si e tillë, shpallja e Zotit në Kur'an fokusohet në mësimin qenieve njerëzore rëndësinë e të besojnë në Unitetin e Zotit dhe inkuadrim jetën e tyre rreth drejtimin që Ai ka dërguar. Përveç kësaj, Kur'ani përmban historitë e profetëve të mëparshëm, të tilla si Ibrahimit, Nuhut, Musait, Isait, si dhe komandat shumë dhe ndalesave nga Perëndia. Në kohët moderne në të cilën aq shumë njerëz janë kapur në dyshim, dëshpërim shpirtëror dhe "Korrektësisë politike", Mësimet Qur'anic ofrojnë zgjidhje për zbrazëtinë e jetës sonë dhe dhunën që është e flakta botë sot. Me pak fjalë, Kur'ani është libër i udhëzimeve kryesisht.

Muhammed:
Ndryshe nga themeluesit e shumë fetare, profeti i fundit i Islamit është një e vërtetë e dokumentuar dhe figura historike. Ai ka jetuar në dritën e plotë të historisë, dhe detajet më të minutë të jetës së tij janë të njohura. Jo vetëm që muslimanët kanë tekstin e plotë të fjalëve të Perëndisë që janë shpallur Muhammedit, por ata kanë thënë: ruhen dhe mësimet e tij në atë që quhet "Hadith" literaturë. Kjo që u tha, ai duhet të kuptohet se muslimanët besojnë se Profetit Muhamed ishte vetëm një njeri i zgjedhur nga Perëndia, dhe se ai nuk është i shenjtë në asnjë mënyrë. Në mënyrë që të shmanget dëshironi devijuar të adhuroj atë, Profetit Muhamed mësoi muslimanët që i referohen atij si "Dërguarin e Zotit dhe shërbëtori i tij". Misioni i Profetit të fundit dhe përfundimtar i Perëndisë është që thjesht të mësojnë se "Nuk ka asgjë hyjnore apo e denjë të adhurohet përveç Zotit të Gjithfuqishëm", Si dhe është një shembull që jetojnë e zbulesës së Perëndisë. Në terma të thjeshtë, Perëndia dërgoi shpallur Muhammedit, i cili nga ana e mësoi atë, ai predikoi, jetoi dhe e vënë atë në praktikë. Në këtë mënyrë, Muhammedi ishte më shumë se vetëm një "Profet" në kuptimin e shumë prej profetëve biblik, pasi ai ishte edhe një burrë shteti dhe vizore. Ai ishte një njeri i cili ka jetuar një jetë të përulur në shërbim të Perëndisë, dhe të krijuar një fe të gjithë-përfshirë dhe rrugën e jetës duke treguar se çfarë do të thotë të jetë një mik ideale, burri, mësues, sundimtari, luftëtar dhe gjyqtari. Për këtë arsye, muslimanët nuk e përcjellin atë për hir të tij, por në bindje ndaj Zotit, sepse jo vetëm Muhammedi na tregoi se si të merren me shokët tonë të qenieve njerëzore, por më e rëndësishmja, ai na tregoi se si të lidhen dhe të adhuruar Perëndinë, adhurim atë në rrugën e vetme të pëlqyer te Tij. Ashtu si profetët e të tjerë, Muhammedi u përball me një pjesë të madhe të opozitës dhe të persekutimit, gjatë misionit të tij. Megjithatë, ai ishte gjithmonë i durueshëm dhe të vetëm, dhe ai e trajtoi mirë armiqtë e tij. Rezultatet e misionit të tij ishin shumë të suksesshme, dhe edhe pse misioni i tij ka filluar në një nga më të prapambetur dhe remotes vende në tokë, brenda një qind vjet të vdekjes së Muhammedit, Islami u përhap nga Spanja në Kinë. Profetit Muhamed ishte më i madh i të gjithë profetëve të Perëndisë, jo sepse ai kishte doktrinave të reja ose mrekulli më të madhe, por për shkak se rezultatet e misionit të tij kanë qenieve broght më humane në besimin e pastër dhe të drejtë në Zotin një e vërtetë se çdo profet tjetër.

Rruga Islamike e Jeta:
Në Kur'anin e shenjtë, Zoti i mëson qeniet njerëzore se ata janë krijuar me qëllim që në adhurim ndaj Tij, dhe se baza e tërë adhurimit të vërtetë është Perëndia-vetëdije. Që nga mësimet e islamik të përfshijë të gjitha aspektet e jetës dhe etikës, Perëndia-ndërgjegjes është i inkurajuar në të gjitha çështjet njerëzore. Islami e bën të qartë se të gjitha veprimet njerëzore janë akte të adhurimit nëse ato bëhen vetëm për Zotin dhe në përputhje me Ligjin e Tij hyjnore. Si adhurimi i tillë, në Islam nuk është i kufizuar në rituale fetare. Mësimet e Islamit të veprojë si një mëshirë dhe shërim për shpirtin njerëzor, dhe të cilësive të tilla si përulësi, sinqeritetin, durimin dhe bamirësisë janë të inkurajuara me forcë. Përveç kësaj, Islami dënon krenaria dhe vetë-drejtësi, pasi Perëndia i Plotfuqishëm është gjyqtari i vetëm i drejtësisë njerëzore. Pikëpamja islamike për natyrën e njeriut është edhe realist dhe i ekuilibruar. qenie njerëzore nuk besohet të jenë në vetvete, mëkatare, por shihen si barazisht të afta të të dy mirës dhe të keqes. Islami gjithashtu na mëson se besimi dhe veprimi të shkojë dorë më dorë. Perëndia i ka dhënë njerëz të lirë do, dhe masa e besimit është një nga veprat e dikujt dhe veprimet. Mirëpo, qeniet njerëzore janë krijuar të dobëta dhe rregullisht të bien në mëkat. Kjo është natyra e njeriut duke u krijuar si nga Perëndia në sheriatin e Tij, dhe kjo nuk është e natyrshme të "Korruptuar" ose që kanë nevojë për riparim. Kjo është për shkak se rrugë të pendimit të gjithmonë të hapura për të gjitha qeniet njerëzore, dhe Perëndia i Plotfuqishëm do mëkatar penduar më shumë se ai i cili nuk bën mëkat fare. Bilanci i vërtetë i një jetë islamik është themeluar nga të paturit e një frikë të shëndoshë e Perëndisë, si dhe një besim të sinqertë në mëshirën e Tij të pafund. Një jetë pa frikë nga Perëndia të çon në mëkat dhe mosbindje, duke besuar se kemi mëkatuar aq shumë sa që Zoti nuk do të na falë ndoshta vetëm të çon në dëshpërim. Në dritën e kësaj, Islami mëson se: vetëm e dëshpërimit të devijuar e mëshirës së Zotit të tyre. Përveç kësaj, Kur'ani i Shenjtë, i cili iu shpall të Profetit Muhamed, përmban një pjesë të madhe të mësimeve në lidhje me jetën e botës tjetër dhe në ditën e kijametit. Për këtë shkak, muslimanët besojnë se të gjitha qeniet njerëzore përfundimisht do të gjykohet nga Zoti për besimet dhe veprimet e tyre në jetën e tyre tokësore. Në gjykuar qenieve njerëzore, Zotit të Gjithfuqishëm do të jetë si mëshirues dhe të Vetëm, dhe njerëzit do të gjykohen vetëm për atë që ata ishin në gjendje të. Mjafton që të them se Islami mëson që jeta është një provë, dhe se të gjitha qeniet njerëzore do të jetë i përgjegjshëm përpara Perëndisë. Një besim të sinqertë në jetën e botën tjetër është çelësi për të çuar një jetë të mirë-balancuar dhe morale. Përndryshe, jeta është parë si një qëllim në vetvete, e cila shkakton qeniet njerëzore të bëhen më egoiste, materialiste dhe të pamoralshme.

Islami për një jetë më të mirë:
Islami mëson se lumturinë e vërtetë vetëm mund të merret duke jetuar një jetë të plotë e Perëndisë ndërgjegjes dhe duke u kënaqur me atë që Perëndia na ka dhënë. Përveç kësaj, e vërtetë "Liria" është liria nga të qenit e kontrolluar nga dëshirat tona bazë të njeriut dhe po drejtohej nga ideologjitë i bërë nga njeri. Kjo qëndron në kontrast të zymtë për të parë e shumë njerëzve në botën moderne, të cilët e konsiderojnë "Liria" të jetë aftësia për të kënaqur të gjitha dëshirat e tyre pa pengim. Udhëzime të qarta dhe të plotë të Islamit jep njeriut-qenieve një qëllim të mirë-përcaktuar dhe drejtim në jetë. Përveç anëtarë të vëllazërisë të njeriut-të Islamit, mësimet e tij të ekuilibruar dhe praktike janë një burim i rehati shpirtërore, udhëzime dhe morali. Një marrëdhënie direkte dhe të qarta me të Zotit të Plotfuqishëm, si dhe kuptimin e qëllimit dhe se ato i përkasin ndjehet si musliman, çliron një person nga shumë merak të jetës së përditshme. Me pak fjalë, mënyra islame e jetës është e pastër dhe të shëndetshëm. Ajo ndërton vetë disiplinës dhe vetë-kontrollit menduar namazin dhe agjërimin, dhe liron me qenie njerëzore-nga paragjykim dhe të gjitha llojet e, paragjykimet raciale etnike dhe kombëtare. Duke pranuar të jetojnë një jetë të Perëndisë me ndërgjegje, dhe e kuptuar se e vetmja gjë që e dallon njerëzit në sytë e Perëndisë është e ndërgjegjes së tyre e Tij, dinjitetin e vërtetë e njeriut një personi është realizuar.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Një hyrje të shpejtë per Islamin :: Komentet

No Comment.
 

Një hyrje të shpejtë per Islamin

Mbrapsht në krye 

Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
SwiDin forum :: Feja Islame :: Tregime Islame-
Kërce tek: